Flört Şiddeti
- amaepsikoloji
- 3 Tem 2024
- 3 dakikada okunur

Flört şiddeti hem partnere hem de ilişkiye zarar veren oldukça yaygın bir şiddet türüdür. Flört şiddeti, romantik ilişkilerde yaşanan psikolojik veya fiziksel olarak gerçekleşen taciz, takip etme, zarar verme, teşhir etme, kısıtlama gibi şekillerde karşımıza çıkabilir. Şiddet dendiğinde pek çoğumuzun zihninde ilk olarak fiziksel yollarla karşı tarafa zarar veren bir saldırganlık canlansa da şiddet hayatımızda çok başka şekillerde karşımıza çıkabilir. Özellikle yakın ilişkilerde “sevgi gösterisi” adı altında maruz kaldığınız bir takım davranışlar aslında bir tür şiddeti içeriyor olabilir.
“Ben seni sevdiğim için kısıtlıyorum, senin zarar görmenden korkuyorum.”
”Ben sana güveniyorum, başkalarına güvenmiyorum.”
“Benden ayrılırsan, sensiz yaşayamam. Hayatımı sürdüremem.”
“Ben sana arkadaşlarınla görüşme demiyorum sadece sürekli yan yana olalım, hep benimle vakit geçirelim istiyorum.”
Bu tip söylemler ve eylemler sözde iyi niyetlerle örtündüğünden içerisinde kişinin özerklik alanına saldıran şiddet unsurları barındırdığının farkına varılması bir hayli güç olabilir. Diğer bir yandan bu gibi sevgi sözcükleriyle süslenmiş ve iyi bir niyet barındırıyormuş gibi gözüken cümleler esasında partnerin sınırlarına saldıran, ona bir ayrılık alanı ve kişisel alan tanımayan, oldukça zedeleyici ve kişinin iç dünyasında iz bırakan cümleler olabilir.
Flört şiddeti farklı bağlamlar içerisinde farklı türlerde görülebilir. Sözel şiddet, cinsel şiddet, ısrarlı takip, dijital şiddet, ekonomik şiddet gibi flört şiddeti türlerinden bahsedebiliriz. Özellikle de günümüzde ergenler ve genç yetişkinler arasında en yaygın flört şiddeti görünümünün dijital şiddet olduğunu söyleyebiliriz. Partnerler birbirinin sosyal medyada kimi takip ettiğini, kimin fotoğrafını beğendiğini, paylaştığı fotoğrafları, kullandığı sosyal medya platformlarını ve hatta başkalarına gönderdikleri emojileri dahi kısıtlamaya çalışabiliyor. Özellikle genç yetişkinler arasında kısıtlayıcı kıskançlık davranışlarının masumlaştırılması ve romantize edilmesiyle birlikte bu davranışlar akran grupları içerisinde de yaygınlaşabiliyor. Oysa ki kişinin sınırlarına saldırıda bulunan her tür eylem flört şiddetidir ve hem ilişkinin dinamiğine hem de partnerin psikolojik bütünlüğüne zarar verebilir.
Flört şiddetine maruz kalan kişinin bunun farkına varmasının zor olabileceği gibi, maruz bırakan kişi de kıskançlığın normalleştirildiği bir akran grubu içerisindeyse baskı altında hissediyor olabilir. İçinde bulunduğu akran baskısı ve normalleştirmeler sebebiyle de yaptıklarının aslında bir şiddet türü olduğunun farkında olmayabilir. Bu noktada özellikle de sosyal medyada sıkça paylaşılan:
“Seven insan kıskanır.”,
“Şunu yapıyorsa, kesin aldatıyordur.”,
“Karşı cinsten yakın arkadaş olmaz.”
Gibi İfadeler, özetlediğimiz davranışlara ve flört şiddetine davetiye çıkarmakta ve hatta bunu meşrulaştırmaya zemin hazırlamaktadır.
Partnerlerin birbirlerini kısıtlayıcı davranışlarında sosyal psikolojiden aşina olduğumuz aşamalı artırmaya da şahit olabiliyoruz. İlişkideki kısıtlamalar ve kıskançlıklar önce daha küçük taleplerle ortaya çıkarak, kişiler sınırlarını esnettikçe büyüyebilir ve dozu artabilir. Bu saldırılar aşamalı olarak gerçekleştiğinden kişi maruz kalıyor olduğu psikolojik şiddeti kavramakta zorlanabilir.
Peki ya flört şiddetine maruz kalmanın sonuçları neler olabilir?
Kişi ilişkide hem kendine olan güvenini hem partnerine olan güvenini kaybedebilir. Kendisini veya partnerini sürekli suçladığı bir ruh hali içerisinde kalabilir. Kendini ilişkilerinden izole edebilir. Kişinin sosyal bağları zayıflayabilir, kendiliğini ve özerkliğini kaybetmiş hissedebilir.
Tüm bunların önüne geçebilmek için flört şiddetinin ne olduğunu gerçekten anlamak; sadece fiziksel bir şiddetten ibaret olmadığını kavramak, kendi sınırlarını tanımak ve koruyabilmeyi öğrenmek oldukça önemlidir. Kişi bazen bu psikolojik şiddetin farkına varamayabilir, bazen farkına varıp sesini çıkaramayabilir. Flört şiddetine maruz kaldığınız bir ilişki içerisinde olduğunuzu düşünüyorsanız ve sosyal destek ağlarınız ve kendi çabalarınızla bundan çıkmakta zorlandığınızı hissediyorsanız bir terapistin eşliği bunlarla başa çıkabilmek için faydalı olabilir.
Yazar: Stajyer Psk. Gamze Bilim
Referanslar
American Psychological Association. (2023). Up to 19% of teens experience dating violence.
Psychologists want to break the cycle. Erişim adresi
American Psychological Association. (2023). Intimate partner violence: Know the risks and what
you can do to help yourself. Erişim adresi
Comments